Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Αντηλιακή προστασία: Πόσο καλά την γνωρίζουμε?

Κάθε τέτοια εποχή και μόλις κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ακτίνες του ήλιου, όλοι ανυπομονούμε να μαζέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι αν δεν πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις ο ήλιος μπορει να γίνει πολύ βλαβερός για την υγεία μας.

Η ηλιακή ακτινοβολία διακρίνεται σε υπεριώδη (UV), ορατή και υπέρυθρη. Η υπεριώδης είναι η μόνη που απορροφάται από το DNA των κυττάρων, και εφόσον η λαμβανόμενη δόση ξεπερνά τα όρια ασφαλείας, του προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες.
Ο δείκτης UV (Ultra Violet = Υπερ ιώδης) είναι ένα μέγεθος το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα απλό μέσο έκφρασης της επικινδυνότητας της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας. Υπο φυσιολογικές συνθήκες η τιμή του δείκτη UV στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 ή 11, τιμές που εκφράζουν εξαιρετικά ισχυρή ακτινοβολία, και κατά συνέπεια την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας από τον ήλιο.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF?

Ο παράγοντας αντηλιακής προστασίας ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με τον προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.
Παρ'όλα αυτά, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι. Όμως το SPF ορίζει τον δείκτη προστασίας από την ακτινοβολία UVB και όχι από τη UVA.

Για να είναι αποτελεσματική η προστασία και από τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF.
Με άλλα λόγια, αν ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF30 για την ακτινοβολία UVB, ο αντίστοιχος δείκτης για την ακτινοβολία UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10. Τα αντηλιακά νέας γενιάς είναι εφοδιασμένα με φίλτρα που εμποδίζουν την UVA και UVB ακτινοβολία του ήλιου να προκαλέσουν αλλοίωση του DNA των κυττάρων του δέρματος και εμφάνιση κηλίδων μελάγχρωσης. Επίσης είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά συστατικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, με ενυδατικά στοιχεία που εμποδίζουν την αφυδάτωση και με καταπραϋντικά συστατικά που καλμάρουν τους ερεθισμούς.
Εννοείται οτι η επιλογή του αντηλιακού εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας, καθώς και από τον φωτότυπό μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς διακρίνουμε έξι διαφορετικούς τύπους φωτότυπων.

  1. Κόκκινα μαλλιά - λευκό δέρμα
  2. Ξανθά μαλλιά - ανοιχτόχρωμο δέρμα
  3. Ανοιχτά καστανά μαλλιά - ανοιχτόχρωμο δέρμα
  4. Καστανά μαλλιά - σκούρο, σταρένιο δέρμα
  5. Σκούρα καστανά μαλλιά - σκούρο, σταρένιο δέρμα
  6. Μαύρα μαλλιά - πολύ σκούρο δέρμα
Τα αντηλιακά νέας γενιάς επίσης κυκλοφορούν σε διάφορες υφές, όπως dry-touch και gel-cream για λιπαρές ή επιδερμίδες με ακμή, όπως επίσης anti-redness ή με χρώμα για ευαίσθητα δέρματα που παρουσιάζουν εύκολα κοκκινίλες και δυσχρωμίες.

Μην ξεχνάτε:

  • Η αντηλιακή κρέμα προσώπου είναι πάντα η τελευταία κρέμα που βάζουμε, μετά την ενυδατική.
  • Αν εκτός από αντηλιακή προστασία θέλουμε να καλύψουμε και τυχόν ατέλειες, συνιστάται η χρήση αντηλιακής με χρώμα.
  • Το αντηλιακό πρέπει να το βάζουμε 15-20 λεπτά πρίν εκτεθούμε στον ήλιο.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.