Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Γνωρίστε το δέρμα!

Το δέρμα είναι φτιαγμένο από τρεις ξεχωριστές επάλληλες (διαδοχικές) στιβάδες (στρώματα):


  • Την υποδόρια στιβάδα (υποδερμική)
  • Το χόριο ή συνδετικό ιστό
  • Την επιδερμίδα
Η υποδόρια στιβάδα είναι το εσωτερικό στρώμα και αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό. Ο ρόλος αυτής της στιβάδας στον τομέα της ομορφιάς του δέρματος είναι ανύπαρκτος.
Αντιθέτως η σημασία του χόριου είναι μεγάλη για την ομορφιά. Το χόριο είναι το ενδιάμεσο στρώμα και αποτελείται από συνδετικό ιστό, ο οποίος απαρτίζεται από δύο ειδών ίνες:

  • Τις ίνες κολλαγόνου
  • Τις ίνες ελαστίνης
Μέσα στο δέρμα βρίσκονται οι απολήξεις των αισθητηρίων νεύρων, οι ιδρωτοποιοί αδένες, οι ρίζες των τριχών και οι σμηγματογόνοι αδένες.
Η επιδερμίδα αποτελεί ένα είδος τοιχώματος φτιαγμένο απο συσσωρευμένα κύτταρα. Στην επιφάνεια βρίσκονται τα "μητρικά" κύτταρα τα οποία με αδιάκοπο και ταχύ ρυθμό επεξεργάζονται τα "θυγατρικά" κύτταρα που συσσωρεύονται το ένα κάτω από το άλλο. Έτσι, εννοούμε ότι στην επιφάνεια βρίσκονται τα πιο παλιά κύτταρα, τα κερατινοποιημένα: πρόκειται για τα νεκρά κύτταρα που πέφτουν και αντικαθίστανται αυτόματα από άλλα κύτταρα προερχόμενα απ'τη βάση.

Η επιδερμίδα καλύπτεται από μια υδρολιπιδική μεμβράνη που την προστατεύει από τις κακώσεις. Η μεμβράνη αυτή αποτελείται από μια φυσική ανάμειξη υδατοδιαλυτών ουσιών (σάκχαρο, ουρία, αμινοξέα και λιπιδικές ουσίες, δηλαδή σωματικά λίπη που αποβάλλονται από τους σμηγματογόνους αδένες - σμήγμα).
Η επιδερμίδα δεν έχει αγγεία και τρέφεται από τα αγγεία του χόριου, που εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Η φυσική ανάμειξη λίπους και νερού παίζει μεγάλο ρόλο στην υδάτωση του δέρματος, στην ελαστικότητά του, στη διατήρηση του ελαφρώς όξινου ph του δέρματος.
Ο βαθμός ph υποδηλώνει την οξύτητα ή αλκαλικότητα του δέρματος:
Από 0-7 είναι όξινο, ιδρώνει λιγότερο.
Από 7 και πάνω είναι αλκαλικό, ιδρώνει περισσότερο.

Το φυσιολογικό δέρμα έχει ph 5.5 δηλαδή εκκρίνει ίσες ποσότητες λίπους και νερού. Για να είναι υγιές ένα δέρμα και επομένως ωραίο, πρέπει η λειτουργία του να είναι ισορροπημένη. Το ph προστατεύει από πιθανές μολύνσεις που προέρχονται από εξωτερικές αιτίες.

Για να διατηρήσει ένα δέρμα την ισορροπία του, πρέπει να το προστατέψουμε με σωστή διατροφή και σωστή χρήση καλλυντικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.