Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίο στις ψείρες!


Πώς να ξεφορτωθείς τον πιο μεγάλο «μικροσκοπικό» μπελά από το κεφάλι του παιδιού σου
Αντίο στις ψείρες!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Μ. Βρετανία οι ψείρες είναι ο νούμερο 2 εφιάλτης για τους γονείς, μετά τη μηνιγγίτιδα. Και πώς να μην είναι; Ιδιαίτερα για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο οι ψείρες είναι ένας αναγκαίος μπελάς που παίρνει χρόνο για να αντιμετωπιστεί και χρειάζεται συνεχή πρόληψη και προσοχή από την πλευρά του γονέα.

Πώς αναπτύσσονται οι ψείρες
Οι πεποιθήσεις περί προτίμησης των ψειρών για μαλλιά ακάθαρτα έχουν προ καιρού καταρριφθεί. Οι ψείρες δεν γνωρίζουν «κοινωνικές τάξεις» και μάλλον προτιμούν τα καθαρά κεφάλια για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Η ψείρα που έχει μήκος 3-4 χιλιοστά έχει διάρκεια ζωής 40 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα οι θηλυκές  ψείρες γεννούν γύρω στα 300 αυγά. Τα αυγά αυτά (κόνιδες) επωάζονται σε 8 μέρες και η ψείρα φτάνει την «ώριμη» ηλικία της σε 15 – 20 μέρες. Με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς αντιλαμβανόμαστε πόσο γρήγορα εξαπλώνονται στο τριχωτό της –άτυχης- κεφαλής! Σημειώστε επίσης ότι πρώτα εξαπλώνονται για τα καλά και μετά αρχίζουν τα συμπτώματα…
Οι κόνιδες είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, αφού προσκολλούνται στην τρίχα γύρω στα 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα. Γενικά τα πιο «ύποπτα» σημεία στα οποία εδρεύουν ψείρες και κόνιδες είναι στην περιοχή του αυχένα, γύρω από τα αυτιά και στους κροτάφους

Πώς κολλάει ο ένας από τον άλλο;
 Κυρίως με την άμεση επαφή, κεφάλι με κεφάλι. Αλλά και με τη μεσολάβηση διάφορων άλλων αντικειμένων. Αν ένα παιδί δανειστεί την χτένα ενός άλλου που έχει ψείρες, για παράδειγμα, τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσει και το ίδιο.Συνήθεις ύποπτοι: χτένες, βούρτσες, μαξιλάρια, πετσέτες, καπέλα. Γενικά τα παιδιά κολλούν ψείρες πιο συχνά από ότι οι ενήλικες, όπως επίσης τα κορίτσια είναι αυτά που προσβάλλονται περισσότερο σε σχέση με τα αγόρια. Το μήκος των μαλλιών όμως μοιάζει να μην παίζει ρόλο.

Τι αγαπούν οι ψείρες και τι μισούν;
Αγαπούν το σχολείο, γιατί εκεί βρίσκουν πολλά υποψήφια θύματα. Κυρίως όμως αγαπούν το αίμα μας γιατί από αυτό τρέφονται. Μισούν την αλλαγή της θερμοκρασίας. Αν πέσει η θερμοκρασία στο τριχωτό ή αυξηθεί, ψάχνουν να βρουν το επόμενο κεφάλι για να μετοικήσουν. Φυσικά μισούν τα αντιφθειρικά και την πρόληψη!

Χρήσιμες συμβουλές και έξυπνα τρικ
  • Το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση των ψειρών είναι η πρόληψη. Και δεν εννοούμε την προληπτική θεραπεία, αλλά τον συχνό έλεγχο από τους γονείς στο κεφάλι του παιδιού, ειδικά όταν βρίσκεται στην σχολική ηλικία.
  • Μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από 3 φορές το ίδιο φάρμακο. Οι ψείρες βρίσκουν τον τρόπο να προσαρμόζονται, και ίσως να μην είναι αποτελεσματική η θεραπεία.
  • Χρησιμοποιήστε το πιστολάκι των μαλλιών! Όπως γράψαμε πριν, οι ψείρες μισούν την άνοδο της θερμοκρασίας... 
  • Για να χτενίσετε σωστά τα μαλλιά, χωρίστε τα σε τούφες και χτενίστε την κάθε τούφα χωριστά, από τη ρίζα ως τις άκρες. Στερεώστε κάθε τούφα που έχετε χτενίσει και καθαρίστε τη χτένα πριν συνεχίσετε.
  • Μετά την εκστρατεία σας για την απαλλαγή του παιδικού κεφαλιού από τις ψείρες και τα αυγά τους, βάλτε καθαρά ρούχα στο παιδί. Πλύνετε τα ρούχα αλλά και σεντόνια, πετσέτες κτλ σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Απολυμάνετε χτένες και βούρτσες, αφήνοντας τις 1 ώρα μέσα σε ένα δοχείο με οινόπνευμα.
  • Καθαρίστε έπιπλα και πατώματα με ηλεκτρική σκούπα.
  • Μην αναμιγνύετε τα φάρμακα! Αν το πρόβλημα επιμένει, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας!

Το BestPharmacy.gr σας προτείνει: δοκιμάστε τα φυσικά αντιφθειρικά προϊόντα Fleriana της Power Health με έκπτωση 20% και τη σειρά Apivita School Kids με έκπτωση 30% και πείτε αντίο στις ψείρες!